Waterscouting Kastanujo uit Gouda

Vaste scouting activiteiten door het jaar heen van de Kastanujogroep

Voor ouders en kinderen die nog niet gewend zijn aan de verschillende activiteiten van onze groep hier een overzicht van wat de activiteit inhoudt en wanneer deze plaats vindt.

Duinenmars

De Shanti-welpen lopen meestal op een zaterdag in april, een wandeltocht bij Kijkduin. Behalve de te wandelen afstand, 5 km is er meestal ruimte om op het strand te lunchen en wat spelletjes te doen. De kinderen krijgen een medaille. Ouders halen en brengen de meiden met de auto.

Jantje Beton collecte

Onze groep collecteert elk jaar voor Jantje Beton. Jantje beton is een organisatie die bijdragen aan het (buiten)speelplezier van kinderen graag steunt. De collecteopbrengst wordt gedeeld met de collecterende jeugdverenigingen die zich lokaal inzetten. Dus: 50% van de opbrengst is voor de collecterende jeugdorganisatie zelf, de andere 50% zet Jantje Beton in voor buitenspelprojecten door het hele land!.

Door de week collecteren de padvindsters ’s avonds onder begeleiding van een ouder, leidinglid of een bestuurslid. Op zaterdag collecteren de Shanti-welpen onder leiding van hun eigen leiding en eventueel wat ouders. De helft van de opbrengst is voor de eigen groep.

Ontmoeting

Ontmoeting is een regiokamp voor scouts; jongens en meisjes van 11 t/m 14 jaar. De patrouilles, rondes en bakken van de groepen zijn ingedeeld in subkampen. De leiding bestaat uit zowel leiding van je eigen groep, als die van andere groepen. Naast een aantal gezamenlijke programma’s , vinden de activiteiten plaats in de subkampen. Het regiokamp vindt plaats rond Hemelvaartdag (donderdag t/m zaterdag)op steeds wisselende kampterreinen.

Kaag

Het kader, de oudste meisjes van elke bak en de Wilde Vaart strijden zeilend om de Kaagcup. Op woensdag middag voor Hemelvaart vertrekt de groep van het clubhuis om de boten door de sluizen te varen en daar weer aan te meren (bij het Bolwerk in Gouda) Op hemelvaart vertrekt men meestal heel vroeg ( 6.30) met de boten op weg naar de Kagerplassen, waar scouting een groot terrein bezit. Er wordt geslapen in tenten en zondag aan het eind van de middag is men weer terug in Gouda.

Mini kamp

De Shanti-welpen hebben in het voorjaar een oefen kamp op het eigen clubhuis. De bedoeling is dat ze vast kunnen uitvinden wat het is om op kamp te gaan. Het kamp duurt een of twee nachten.

14- uurs race

Dit is een race op het water voor Scouts en Wilde vaart (jongens en meisjes van 11 t/m 17 jaar). De race begint op vrijdag avond om 20.00 en eindigt de volgende dag om 10.00. De bedoeling is zoveel mogelijk rondjes te zeilen in die 14 uur. De wedstrijd wordt gehouden op de Reeuwijkse plassen en vindt meestal plaats ergens in juni.

Zomerkamp

Shanti-welpen gaan zomers ongeveer een week op kamp. Zij bivakkeren in een clubhuis van een collega scoutinggroep en nemen zelf slaapzakken en matjes mee om op te slapen. Verder gaat er kookstaf mee om de leiding te ondersteunen. Het zomerkamp is het hoogtepunt van het scouting jaar. Ouders brengen en halen hun kinderen per auto naar en van het kampterrein.

Padvindsters gaan zomers ook een week op kamp. Voor het kader( oudste meiden) duurt het kamp ongeveer tien dagen. De leiding en het kader varen / slepen de boten en de bagage naar het kampterrein en zetten de tenten vast op. De jongere leden worden door ouders per auto gehaald en gebracht. Over het algemeen zijn deze kampen vrij primitief en wordt er veel gezeild.

Regionale zeilwedstrijden (Williewedstrijden)

In twee dagen (zaterdag, zondag) worden drie zeilwedstrijden gehouden, waarbij de Olympische puntentelling wordt toegepast. De twee hoogst eindigende boten plaatsen zich (eventueel) voor de landelijke Scoutingzeilwedstrijden. De zeil wedstrijden worden gehouden op de Reeuwijkse plassen in september en zijn bedoeld voor scouts en Wilde Vaart (jongens en meisjes van 11 t/m 17). Shanti-welpen zeilen in de juniorenklasse.

CWO kamp

In de eerste dagen van de herfstvakantie (vrijdag 20.00 t/m woensdag 16.00) wordt er een zeil instructie kamp georganiseerd door de Cornelis de Houtman groep en de Kastanujogroep in hun eigen gebouwen en op de Reeuwijkse plassen. De instructie wordt gegeven door eigen (oud)leden en leidingleden. Dit kamp is bedoeld voor scouts en Wilde Vaart (jongens en meisjes van 11 t/m 17 jaar) De jongens en meisjes worden op zeilniveau ingedeeld en hebben overdag zeilles en ’s avonds zeiltheorie. De laatste vrijdag van de vakantie is er voor de meest gevorderde groepen theorie examen. Als dit examen gehaald is, mag men zaterdag morgen om 9.00 praktijk examen doen. Leden die een CWO- 3 certificaat hebben worden geacht zelfstandig een boot te kunnen zeilen t/m windkracht 6 en ook de verantwoording voor de bemanning te kunnen dragen.

Kerstdiner

De laatste vrijdag voor de kerstvakantie hebben de Shanti-welpen en de Padvindsters meestal samen een kerstdiner op het clubhuis. Het duurt ongeveer van 18.00 -20.00. Ieder brengt een onderdeel van het diner mee.

Bakskamp

In de kerstvakantie is er een kampje voor de padvindsters van twee à drie dagen op het eigen clubhuis. Het kader (de oudste meiden) organiseren helemaal zelf het kamp voor de jongere leden. Ze maken het programma, maken een begroting, doen de boodschappen en voeren het programma uit. Hun plannen worden van te voren door de leiding goedgekeurd. De leiding is ’s avonds en ‘s nachts op het terrein aanwezig.

Scoutinggroep Kastanujo

Platteweg 42c
2811 NA Reeuwijk

Klik hier voor een routebeschrijving

Verhuur (meer informatie)

Informatie over verhuur van lokalen en terrein:

Algemene informatie
Verhuurkalender

Kastanujo Twitter Timeline (volg ons)