Waterscouting Kastanujo uit Gouda

Reddingsvesten vastgesteld beleid november 2012

Padvindsters

Om de veiligheid van de padvindsters te garanderen gaan er tijdens het varen altijd reddingsvesten mee in de boot. Reddingsvesten worden door padvindsters en leiding gedragen bij ruw weer( windkracht 5 of harder ) Ook wordt het gedragen als je zeilkleding of laarzen/ kisten aan hebt. Je wordt namelijk naar beneden gezogen met deze kleding aan. Verder wordt het gedragen op stromend water en getijde water. Alle niet zwemmers dragen altijd een reddingsvest. De bootsvrouw geeft aanwijzingen wanneer de reddingsvesten gedragen moeten worden. Boven windkracht 6 zeilen padvindsters niet Aan het begin van het vaarseizoen wordt iedereen door de leiding op de weegschaal gezet en krijgt een zwemvest op naam. Iedere padvindster draagt zorg voor het netjes blijven van het reddingsvest. De reddingsvesten zijn eigendom van de Kastanujo. Na gebruik worden de vesten opgehangen om te drogen Er zijn ook padvindsters die zelf een zwemvest, met name een "plopper", aanschaffen. Ook die moet altijd aan boord zijn en een werkend ventiel hebben.

Shanti- welpen

Shanti-welpen zeilen af en toe. Meisjes die geen zwemdiploma hebben dragen altijd een reddingsvest. Als zij zeilen dragen ze altijd een reddingsvest. De andere meisjes dragen een reddingsvest als de leiding het nodig vindt. De reddingsvesten zijn van de Kastanujo groep en worden door de leiding beheerd. Leiding draagt een reddingsvest als de kinderen dit dragen. Boven windkracht 4 zeilen Shanti-welpen niet. Aan het begin van het vaarseizoen worden de shanti-welpen door de leiding op de weegschaal gezet, zodat het duidelijk is in welke gewichtsklasse ze voor een reddingsvest vallen. Na gebruik worden de reddingsvesten opgehangen om te drogen. De reddingsvesten worden op naam beheerd door de leiding en als de Shanti-welpen overvliegen nemen ze hun reddingsvest mee. Leiding heeft altijd een aantal vesten reserve voor vriendinnetjes/ nieuwe leden.

Kwaliteit zwemvesten

Voor het varen bij Scouting kunnen we in het algemeen stellen: Een reddingvest 100 N is het minimum voor het zeilen in Lelievletten op klein en rustig water. Tijdens het varen op groot en druk of buitenwater is een reddingvest 150 N aan te bevelen.

Kosten

In het verleden was er een potje waaruit we de vervanging van reddingsvesten betaalden. Met het beter worden van de financiële situatie van de groep en naar aanleiding van een klacht van shanti-welp-ouders, over het extra betalen van iets wat heel weinig gebruikt werd, is er in het bestuur besloten dat extra betalen voor reddingsvesten niet meer nodig was. De kosten voor de reddingsvesten zit dus gewoon in de contributie.

Bron

Brief aan de ouders van 2009, Notulen bestuur 1-11-2010, Notulen 22 mei 2012, Handleiding reddingsvesten 2007, voorschriften SN 2007. https://www.scouting.nl/mijnscouting/vrijwilligers/scouting-academy/269

Scoutinggroep Kastanujo

Platteweg 42c
2811 NA Reeuwijk

Klik hier voor een routebeschrijving

Verhuur (meer informatie)

Informatie over verhuur van lokalen en terrein:

Algemene informatie
Verhuurkalender

Kastanujo Twitter Timeline (volg ons)